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Title
La Brucelosis como enfermedad profesional:estudio de un brote de transmision aerea en un matadero
Author(s)
Rodriguez Valin, Elena ISCIII | Pousa-Ortega, Ánxela ISCIII | Pons-Sanchez, Carmen | Larrosa Montañés, A | Sanchez-Serrano, Luisa P ISCIII | Martínez-Navarro, Ferrán
Date issued
2001-03
Citation
Rev Esp Salud Publica. 2001 Mar-Apr;75(2):159-69.
Language
Español
Abstract
BACKGROUND: The onset of a large number of cases of brucellosis among employees at a slaughterhouse in Zaragoza where sheep from livestock culling procedures were being slaughtered, led to an investigation being made for the purpose of shedding light on the cause of this outbreak. METHODS: This study was organized into three parts: 1) Description of the outbreak 2) Study of the slaughterhouse layout and activity as regards the number of animals slaughtered, the employee workload and the degree of risk involved in each working area and 3) Unmatched case-control study. RESULTS: No significant differences were found among the attack rates by the sections of the slaughterhouse where the employees in question worked. The slaughtering analysis revealed a concomitant fluctuation between the slaughter of culled sheep and the epidemic. The case-control study revealed no significant differences for the risk factors involving working in a risk area, the use of protective measures and cuts/wounds. CONCLUSIONS: This outbreak is related to the slaughter of culled sheep. The fact that no significant difference were found by sections or due to working in a risk area is compatible with an overall explanation. Nor were any differences among the employees found to exist with regard to cuts/wounds or the use of protective measures, which focuses importance on airborne spread. Fundamento:La aparición de un número elevado de casosde brucelosis entre los trabajadores de un matadero en Zarago-za, en el que se sacrificaba ganado ovino procedente de lascampañas de saneamiento ganadero, hizo iniciar una investiga-ción para esclarecer el origen del brote.Métodos:El estudio se estructuró en tres partes: 1) Des-cripción del brote; 2) Estudio de la estructura y actividad delmatadero en cuanto al número de animales sacrificados, cargade trabajo del personal y riesgo por zona de trabajo y 3) Estudiode casos y controles no apareado.Resultados:No hubo diferencias significativas entre las ta-sas de ataque por secciones de trabajo. El análisis del sacrificioreveló una variación concomitante entre las curvas de sacrificiode ovino de saneamiento y la epidémica. El estudio de casos ycontroles no reveló diferencias significativas para los siguien-tes factores de riesgo: trabajo en zona de riesgo, uso de medidasde protección y realización de cortes y heridas.Conclusiones:El brote está relacionado con el sacrificio deovino de saneamiento. El que no se observaran diferencias sig-nificativas por secciones o por trabajar en la zona de riesgo escompatible con una exposición generalizada. Tampoco se ob-servaron diferencias entre los trabajadores respecto a la realiza-ción de cortes y heridas o el uso de medidas de protección, loque da importancia a la transmisión aérea
MESH
Adult | Brucellosis | Case-Control Studies | Female | Humans | Male | Occupational Diseases | Spain | Abattoirs | Disease Outbreaks
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