IIS - Artículos
Recent Submissions
The Effects of the Exogenous Melatonin on Shift Work Sleep Disorder in Health Personnel: A Systematic Review
Background: To know the medical documentation related to exogenous melatonin in sleep disorders caused by shift work in health personnel. Methods: Systematic and critical review. Data were obtained by looking up the bibliographic data base: MEDLINE (via Pubmed), Embase, Cochrane Library, Scopus, We...
Asymptomatic Strongyloidiasis among Latin American Migrants in Spain: A Community-Based Approach
Strongyloides stercoralis infection is frequently underdiagnosed since many infections remain asymptomatic. Aim: To estimate the prevalence and characteristics of asymptomatic S. stercoralis infection in Latin American migrants attending a community-based screening program for Chagas disease in Spa...
Asociación entre los datos de enfermedad y la búsqueda de información en España: el caso de la sífilis y la gonorrea
[ES] Introducción: La Web 2.0 ofrece importantes oportunidades cuando se busca información sobre salud. Objetivo: Analizar la tendencia de las búsquedas que se realizan en España a través de Google sobre sífilis y gonorrea y su relación con los datos de enfermedad. Metodología: Los datos se obtuvie...
Variability in Healthcare Expenditure According to the Stratification of Adjusted Morbidity Groups in the Canary Islands (Spain)
Morbidity is the main item in the distribution of expenditure on healthcare services. The Adjusted Morbidity Group (AMG) measures comorbidity and complexity and classifies the patient into mutually exclusive clinical categories. The aim of this study is to analyse the variability of healthcare expe...
Reducción de carnes rojas y procesadas en la población española: ¿cuál es su impacto sobre la mortalidad cardiovascular?
[ES] Objetivo: Cuantificar el impacto de reducir el consumo de carnes rojas y procesadas sobre la mortalidad cardiovascular y la mortalidad total de la población adulta española, basado en 5 revisiones publicadas. Participantes y mediciones principales: Se define la exposición como el consumo de ≥ ...
Análisis de riesgos mediante modelos big data el uso de medicamentos peligrosos en Unidades de Hospitalización a Domicilio: protocolo de estudio
[ES] Objetivo: Describir el protocolo del estudio para la instauración del control del proceso de los medicamentos peligrosos que asegure la calidad y su trazabilidad, mediante el análisis de riesgos, desarrollando e implantando una herramienta informatizada que, gracias a la utilización de técnica...
Trends and Seasonality of Information Searches Carried Out through Google on Nutrition and Healthy Diet in Relation to Occupational Health: Infodemiological Study
This study aimed to analyze and relate the population interest through information search trends on Nutrition and Healthy Diet (HD) with the Occupational Health (OH). Ecological and correlational study of the Relative Search Volume (RSV) obtained from Google Trends query, segmented in two searched ...
Prevalencia y factores asociados de fragilidad en adultos mayores de 70 años en la comunidad
[ES] Objetivo: Estimar la prevalencia y analizar los factores asociados al síndrome de fragilidad en adultos ≥ 70 años, pertenecientes a un centro de salud de Asturias. Diseño: Estudio observacional transversal. Emplazamiento: Centro de Salud El Llano, Asturias. Participantes: Adultos ≥ 70 años. Me...
Influence of Nutrition, Food and Diet-Related Interventions in the Workplace: A Meta-Analysis with Meta-Regression
Objective: To review the scientific literature on the influence of verified nutrition, food and diet interventions on occupational health. Method: This study involved a critical analysis of articles retrieved from MEDLINE (via PubMed), Embase, Cochrane Library, PsycINFO, Scopus, Web of Science, Lat...
Is Energy Expenditure or Physical Activity Considered When Energy Intake Is Measured? A Scoping Review 1975-2015
The health-transitions humans have delivered during the 20th Century associated with the nutrition is that from undernutrition to obesity, which perseveres in the current years of the 21st Century. Energy intake (EI) is a contributing factor and therefore a fascination in nutritional sciences. Howe...
Perception of risk of exposure in the management of hazardous drugs in home hospitalization and hospital units.
Objetive: To assess the perception of risk of exposure in the management of hazardous drugs (HDs) through home hospitalization and hospital units. Material and methods: A questionnaire was released, at the national level, to health professionals with HD management expertise. Questionnaire included ...
El cuidado en la prevención de caídas en personas mayores: metaresumen de artículos cualitativos
[ES] Objetivo: Resumir la evidencia cualitativa sobre el papel de los proveedores de cuidados en la prevención de las caídas de personas mayores de 65 años en centros y en la comunidad. Diseño: Metarresumen de evidencias cualitativas siguiendo el método de agregación. Fuentes de datos: Búsqueda man...
Calidad de vida de las personas adultas con nutrición parenteral ingresadas en hospitalización domiciliaria: revisión sistemática
[ES] Objetivo: Revisar la documentación científica
relacionada con la calidad de vida de las personas
adultas con nutrición parenteral ingresadas
en hospitalización domiciliaria.
Método: Revisión crítica y sistemática. Los datos
se obtuvieron de la consulta a las siguientes
bases de datos bibliográ...
Impact of the implementation of best practice guidelines on nurse's evidence-based practice and on nurses' work environment: Research protocol.
To determine the impact of the Best Practice Spotlight Organization® initiative on nurses' perception of their work environment and their attitudes to evidence-based practice.
Quasi-experimental, multicentre study. The intervention is the participation in Best Prectice Spotilight Organizations to i...
Políticas alimentarias para prevenir la obesidad y las principales enfermedades no transmisibles en España: querer es poder
INTRODUCTION: In Spain, one third of all children and two-thirds of adults suffer from excess weight, a condition that generates a direct excess medical cost of 2000 million Euros. Obesogenic food environments cause obesity by promoting the consumption of sugar-sweetened beverages and ultra-process...
Overeating, caloric restriction and breast cancer risk by pathologic subtype: the EPIGEICAM study
This study analyzes the association of excessive energy intake and caloric restriction with breast cancer (BC) risk taking into account the individual energy needs of Spanish women. We conducted a multicenter matched case-control study where 973 pairs completed lifestyle and food frequency question...